Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

                                                 

Advokat za Medjunarodno pravo

International Law Specialist

Nasledstva - Razvodi - Sudski - Arbitrazni postupci

Poslovno pravo - Medjunarodni ugovori

                                                                                         Pravno regulisanje Rada - Boravka - Studija u Kanadi, Australiji, EU, USA 


International Public - Private - Business - Humanitarian Law


Vize za Ameriku


AMERIKA

RAD – BORAVAK​


Vrste Viza:​


I. Privremene – postoji 36 vrsta Nonimmigrant viza

II. Trajne – postoje 32 vrste Immigrant viza​


Veliki broj viza, omogucuje prelazak sa jednog na drugi status. Potrebno je u startu definisati razloge odlaska u Ameriku i proveriti ispunjenost uslova za dobijanje odgovarajuce vize , pa tek nakon toga se posvetiti pripremi i obradi informacija i uredjenju dokumentacije a na kraju i ispunjavanju odredjenih aplikacija.


Pitanja i Odgovori:


Pitanje:

1. Postovani g-dine Kosticu, zelela bih da se konsultujem sa vama u vezi mogucnosti da sponzorujem mog supruga i dete da dobiju americku vizu ?

Ja imami srpsko i americko drzavljanstvo.

Rodjena sam u Americi i sa 10 meseci se sa roditeljima vratila u Srbiju. Ponovo sam otisla za Ameriku da studiram, zavrsila studije ekonomije i pocela da radim u Los Angelesu a onda, 2019 se opet vratila u Srbiju, gde sam se i zaposlila u srpskoj kompaniji. Udala sam se je 2021 godine za momka koga poznaje od osnovne skole. Za mesec dana cu se poroditi.

Zelela bih da sponzorujem svog supruga i dete.


Odgovor:

U odgovoru na vasa pitanja cu krenuti od poslednjeg, u vezi sponzorstva deteta.

Mogli bi da podnesete aplikaciju “formDS-2029” kojom trazite, kao americka drzavljanka registraciju rodjenja deteta van Amerike.

Saglasno americkim propisima: Child born in wedlock to one U.S. citizen parent and one non U.S. citizen parent (on or after November 14, 1986), dete rodjeno izvan US od jednog roditelja drzavljanina Amerike i jednog roditelja koji nije drzavljanin Amerike, moze imati pravo na drzavljanstvo pod uslovom da je roditelj drzavljanin Amerike bio fizički prisutan u Americi ili nekoj od njenih ex teritorijalnih oblasti, najmanje pet godina od cega minimum dve godine nakon cetrnaeste godin zivota.

Da bi obavili sponzorstvo supruga, vi bi trebali biti u Americi, medjutim postoje i izuzetci od tog pravila, za lica koja rade pri americkoj vojsci, za americku vladu i/ili americke kompanije i trenutno su van Amerike. Medjutim, i za ostale americke drzavljane, poput vas, postoji mogucnost da se odobri aplikacija “Petition i130” za sponzorstvo supruga, ukoliko se racionalno obrazlozi razlog zasto ste duze od dve godine van Amerike/*Epidemija Korone, briga o roditeljima itd./, ukoliko dokazete da cete imati dobre izglede da brzo dobijete posao po povratku u Ameriku/* prikaz e-mail prepiski sa americkim poslodavcima/, ukoliko prikaze gde ce ziveti/* pre-leasing agreement/.

Ako se usvoji I 130 Petition, onda ce se zakazati Interview u americkoj ambasadi u Beogradu. Ako Interview prodje uspesno, onda se tek angazuju sponsori sa posebnim aplikacijama.

Paralelno sa aplikacijom za i 130, moze se podneti aplikacija za K3 Non immigrant vizu za supruga, kako bi se, ukoliko usledi pozitivan odgovor po toj aplikaciji, omogucilo da sto pre otputuje za Ameriku a zatim iz Amerike da se zatrazi “Adjustment of status - I 485 – Application to register Permanent Residence or Adjust Status”.

Moze se desiti da aplikacija za K3 Non immigrant vizu bude usvojena pre Petition I 130 a moze se desiti da se usvoji u isto vreme.


Pitanje:

2. Otisao sam u Ameriku pre devet godina. Na pocetku sam imao studentsku vizu J1 a kada je viza istekla ostao sam ilegalno u Americi jos godinu dana. Zatim sam se ozenio sa Amerikankom i bili smo u braku 3 godine. Nakon toga smo se razveli. Nedavno sam dobio Green Card a zatim , posle vise godina doputovao u Srbiju. Tu sam obnovio vezu sa devojkom sa kojom sam se zabavljao pre odlaska za Ameriku. Dok sam boravio u Srbiji mesec dana, koliko sam imao odmor, bili smo zajedno nonstop. Po mom povratku u Ameriku, svakodnevno smo bili na vezi putem sms poruka, Viber-a, WhatsApp-a.

Nakon nekoliko meseci dopisivanja, ona je dosla u Ameriku 2017 godine, u turisticku posetu. Dobila je “US Multiple Visitor visu” na 10 godina ali joj je na ulasku u Ameriku odredjeno maksimalno vreme svakog pojedinacnog boravka do 6 meseci. Medjutim, ona od tog prvog ulaska u Ameriku, vise nije izasla. Vencali smo se i izrodili dvoje dece. Nije radila u Americi a nije imala ni problema sa zakonom.

Ja sam u medjuvremenu registrovao kompaniju u Americi . Suprugu bih mogao zaposliti, kada bi ona imala uredan status u Americi.

Moje pitanje je: Kako moja supruga moze legalizovati svoj status u Americi ?


Odgovor:

Ako bi pokrenuli postupak za “spajanje porodice”, dok ste jos uvek svi zajedno u Americi, onda bi isti poceo tako sto bi vi, kao suprug podneli “Petition I-130” sa svim potrebnim dokumentima. Kada “ Immigration and Naturalization Office “ primi “Petition”, onda ce zatraziti da supruga najpre pravno formalno uredi svoj status u Americi, preko zahteva “ I 485 – Application to register Permanent Residence or Adjust Status”. No, pre nego se zapocne sa postupkom za “adjustment of status” mora se izvrsiti provera dosadasnjeg statusa aplikanta, u ovom slucaju supruge. Taj deo postupka se vodi saglasno propisima INA 245(a)/ Immigration and Naturalization Act/. Saglasno izmenama INA 245(a) od strane Kongresa iz 1960 godine, aplikantu ce biti dozvoljeno da regulise svoj imigracioni status u USA, nakon sto se status proveri – ““inspected and admitted or paroled”. Ako se tokom provere utvrdi da nema povrede zakona, onda se aplikantu moze odobriti legalan status preko zahteva“ I 485 – Application to register Permanent Residence or Adjust Status” . Ako se pak utvrdi da je aplikant povredio neki zakon, onda se najpre mora rehabilitovati a zatim ce mu se odobriti ostvarivanje legalnog statusa.

Ako bi se pak vratili u Srbiju i odatle pokrenuli postupak za “spajanje porodice”, isti bi takodje bio pokrenut sa “Petition I-130”. Ukoliko zahtev bude prihvacen, onda ce Imigraciona sluzba pri americkoj ambasadi, odrediti intervju, jedan ili vise njih. A nakon toga, ukoliko imigracioni sluzbenik potvrdi urednost zahteva, cinjenicnog stanja i dokumentacije, odobrice vizu. Ako pak zahtev bude odbijen, zavisno od razloga odbijanja, moze se pokrenuti zalbeni postupak.

Medjutim ukoliko bi sacekali sa pokretanjem postupka “spajanja porodice” dok vi, kao suprug ne dobijete americko drzavljanstvo, onda bi nakon toga zahtev bio obradjivan u najprioritetnijoj kategoriji F1, uz isti redosled aktivnosti, preko “Petition I-130” sa svim potrebnim dokumentima ali sa brzim rokovima resavanja zahteva.

Bez obzira kojim putem budete krenuli, preko “Priority category F2A ili F1, Imigraciona sluzba ce proveravati da li je vasa bracna veza “bona fide” a saglasno propisima iz oblasti porodicnih odnosa.


Pitanje:

3. Moja supruga i deca imaju americko drzavljanstvo/a i srpsko/. Podneli smo “Petition i130 jos pre nekoliko godina, zavrsili Interview u americkoj ambasadi u Beogradu a nakon toga mi je zatrazeno da dostavim dodatnu dokumentaciju, vezanu za moje sudske postupke u Srbiji i Francuskoj. Nakon sto sam dostavio kopije presuda i izvestaje iz sudova, receno mi je da je moj predmet malo komplikovaniji, sobzirom da sam bio osudjivan za vise krivicnih dela. Par meseci nakon toga smo se obratili americkim vlastima sa upitom sta se desava sa nasim predmetom. Receno nam je da se ulogujemo na nas nalog kod INS i da cemo tamo naci odgovor. Mi smo se ulogovali i videli da je nas zahtev odbijen. Ubrzo posle toga nam je stigao e-mail u kome se kaze da je moj predmet “under review”. Interesuje me, da li je moj zahtev odbijen ili ne a ako jeste sta mogu dalje preduzeti u smislu dostupnih pravnih lekova ?


Odgovor:

Vasa situacija je veoma specificna, s obzirom na vrstu krivicnih dela koja ste pocinili I visinu propisanih kazni , kao I vremenu kada ste odlezali kazne zatvora. Na vas slucaj ce se primeniti odredbe zakona “Immigration and Naturalization Act /INA/ - Sections 212a(2) ; 212d.

Vi cete uskoro dobiti definitivan odgovor da li je zahtev : Petition I130 prihvacen ili ne . Ako nije, onda ce dobiti informaciju o tome da li je “Waiver” dozvoljen ili ne.

Ako “Waiver ne bude dozvoljen/iz zakonskih razloga/, moze se podneti poseban zahtev za “Reconsideration under Humanitarian Parole before USCIS” a ako bude dozvoljen Waiver, onda se isti treba pripremiti na obrazcu i601.